Dežela kruhojedcev

16.07.2007

Med mojim delom “tam doli”(pa s tem ne mislim na Avstralijo), sem opazil, da tam pojedo ogromne količine kruha. Vsepovsod, oziroma na vsaki ulici v Mitrovici, pa naj bo to na južnem ali na severnem delu mesta, je vsaj ena (to v zelo redkih primerih) ali več pekarn, kjer prodajajo dobrote iz moke. Na južnem delu torej v albanskem delu mesta prodajajo predvsem bele štruce in nekakšne bombete (ki se držijo skupaj po 6 ali 8 komadov), na severnem pa poleg omenjenega kruha (bombet praviloma ne prodajajo) pa še kakšne druge pekovske izdelke. Žemelj (ali pa kaj podobnega) do sedaj še nisem videl.

Črnega kruha ne poznajo, o čemer sem se prepričal v več ragovorih, ko sem se s kakšnim albanskim prevajalcem zapletel v pogovor glede tega, kakšne vrste kruha prodajajo in da jaz kot slovenec pogrešam črnega ali pa vsaj rženega.

Ja kruha pa pojedo ogromne količine. Zjutraj ob šestih ali pa sedmih vidiš ljudi, ki tovorijo najmanj 4 pa do 7 štruc kruha, da bi prehranili svojo familijo. Ko sem tako enkrat nekoga vprašal, zakaj poleg mesa (ki je tukaj najpomembnejše za prehranjevanje) ne jedo naprimer več krompirja ali pa še bolje riža, mi je odgovoril, da so pač navajeni tako živeti in da je kruh pač poceni, zato je najprimernejša izbira.

Ena štruca belega kruha na južni strani mesta stane 25 centov, prav tako tudi bombete, ena presta (perec) pa 10 centov; na severni strani je štruca malce dražja in sicer 25 dinarjev (1 € je 80 DIN, torej okoli 31 centov). En burek, ne glede na to ali je mesni, špinačni, sirov, krompirjev, zeljni… stane 60 din in tukaj ti ga sesekljajo ter ga posrežejo v papirnati vrečki, poleg pa obvezno jogurt (10 din).

Drugače je krompirja v tej deželi dovolj, saj so velike plantaže na območju Vučitrna (Vushtri-ja), vendar ga večinoma vse izvažajo, riž pa lahko kupiš, vendar so te police v trgovinah zelo dobro založene in redkokdaj koga vidiš, da bi posegel po njem.

Torej živel BUKE!!(kruh)

  • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, miks

 

3 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. asdf  |  16.07.2007 ob 14:35

    Zanimivo! Upam, da nekoč obiščem te kraje!

  • 2. Mentol  |  16.07.2007 ob 15:03

    Zelo lepo. drugače bo pa takrat ko si bojo trgovine začele rezati ogromne kose kruha (provizije ali rabate). Tako kot pri nas, kjer trgovine dobijo od 55-60% cene kruha.Ostalo pa peki mlinarji in kmetej!

  • 3. štajerc  |  17.07.2007 ob 15:08

    Ali tam ni debelih ljudi ,ker pojedo toliko kruha?Kako meso pa jedo največ,me zanima ,katero meso je v trgovinah na prodaj ,ker je tam veliko muslimanov.Napiši še kaj zanimivega.LP

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev