FALEMINDERIT AMERIKE!

30.06.2008

Ljudstvo, s tem mislim na vecinsko prebivalstvo Kosova-albance, je takorekoc zaljubljeno v Ameriko. Ce si american si njihov najvecji prijatelj ter oh in sploh.

No, verjetno si je taksne simpatije ljudstvo preko luze zasluzilo s posredovanjem ob oborozenem konfliktu na tem obmocju (bombardiranje Srbije in pomoc pri usposabljanju OVK, pa se kaj bi se naslo, no ne ravno se kaj ampak veliko…), vendar, da se ti tako priljubijo mora biti ze malce bolano (pa sem uporabil precej milo besedo).

Vcasih je ze prav smesno, no vsaj na zacetku, ko se pa malce zamislis, pa ugotovis da je ze kar zalostno, ko USA povzdigujejo v nebeske visave.

Pripetilo se mi je ze, da sem sel na bencinski servis, da v dvolitrsko plastenko Coca-Cole natocim bencin za agregat, pa me je mozakar vprasal:”Are You from America?”

Malce kislo sem ga pogledal. Madona, a ne prepozna slovenske zastavice na moji uniformi, a mogoce ne opazi, da na mojih nasitkih ne pise nic v angleskem jeziku in da nimam nikjer nobenega belega orla obkrozenega z zlatimi obrobami ter obvezno amerisko zastavo. Pa to da sem vcasih, ko kdaj v preteklosti prisel k njemu natociti bencin, govoril tudi srbski jezik, ki ga pa, roko na srce americani ne obvladajo najbolje (tukaj nisem srecal se nobenega americana, ki bi ga!).

“No, I am from Slovenia, my friend!” mu odgovorim in se nadejam, da bo to zaleglo pri sirjenju obzorja njegovega poznavanja internacionalcev.

Tedaj se je on malce namrscil po nekaj trenutkih pa le dejal:” OOOO, very good country Slovenia, but America-the best country! America is very very good and nice country!”

OK, kakorkoli ze, naj ti bo.


Pred trgovskim centrom v Pristini, ki je bil v bliznji preteklosti last slovenske trgovinske verige (ni bil Najboljsi sosed, pa tudi ne od Ane Stusa in Sparky-ev), se po parkiriscu sprehaja mozakar, ki je odgovoren za pravilno parkiranje avtomobilov potrosnikov. Madona, ko sem ga prvic videl, sem mislil, da je kaksen american, ki je v misiji UN, saj je oblecen v skoraj identicno uniformo, ki jo nasi ameriski kolegi nosijo v sluzbi in je posita z zastavicami (ameriskimi seveda), obute ima skornje (Magnum boots), platnen opasac, nekaksno zvezo za pasom, pa se frizuro ima taksno kot ameriski marinci. No, ko je mozakar enkrat zacel porivati prazne nakupovalne vozicke po parkiriscu mi je bilo jasno, da se kaksen american ne bi spustil tako nizko, da bi kot popoldansko obrt fural pospravljanje nakupovalnih vozickov, samo zaljubljen je v Ameriko seveda.


Ko se iz smeri Skopja spuscas po Skopje highway iz Veternika proti metropoli Pristini, ti prvo seveda padejo v oci novi zivo rumeni bloki na levi strani (naj bi bili zgrajeni na crno, kar ni nic cudnega), nato pa opazis na vhodu v samo mesto “precudovit” hotel: Victory Hotel.

No to samo po sebi ni nic nenavadnega, saj verjetno ni edini s taksnim imenom,  je pa zanimivo to, da so na vrh omenjenega hotela postavili pomanjsano razlicico “Statue of Liberty”. No, takorekoc na prvi pogled hotel deluje kot nekaksen Liberty Island pred samim New Yorkom. Glavno da je “amerisko”.


Ko se peljes iz Prizrena proti Urosevcu, po cesti, ki vodi preko srbske enklave Strbce,  lahko najdes tudi Belo hiso. Lastnik restavracije White House, si ni mogel kaj, da ne bi njegova restavracija imela obliko tiste iz Washingtona. Ne vem ravno, ce je mozakar kdaj bil v obljubljeni dezeli, vendar ce ni bil, ima sedaj vsaj del tistega ameriskega sna (American dream) doma.


Aja pa da ne pozabim, kljub temu, da multinacionalke kot sta McDonald’s in Burger King se nista odprli svojih fransiznih restavracij na obmocju Kosova (izvzete so one, ki so na obmocjih KFOR-jevih oporisc), so podjetni kosovski albanci ze utrli pot za njih. S tem ne mislim na vse “qevaptore” in “burektore” ampak na prave kioske, ki nosijo taksna imena, pa se polepljeni so z originalnimi reklamnimi panoji iz “ta originalnih” fast food” restavracij. Kupiti seveda ne mores Big Mac-a ali pa ne vem kaj prodaja oni ta drugi, samo klasicne pleskavice in cevapcic. Tudi to je zacetek, a ne. Pa se taksna rivala nista ti dve multinacionalki, saj sta v Podujevu, dva taksna kioska naslonjena en na drugega, lastnika pa se prav lepo razumeta med sabo.


Da bi lahko prebivalci Kosova lazje dobili “Green Card” se jim ni treba tako potruditi, kot je to pocel Gerard Depardieu leta 1991, ampak lahko kontaktirajo podjetje, ki jim nudi storitev>support, da bi do tega zares prisli: “Green Card Kosova“. Vse to samo za oditi v sanjsko dezelo.


Tole vse skupaj je bilo napisano bolj za salo kot zares, vendar nic od tega ni izmisljeno in se marsikaj bi se lahko naslo (Bill Clinton Boulevard, Bill Klinton Mermeri Comp….). Ja ljudstvo je zaljubljeno v drugo ljudstvo, kaksni so pravi nameni in cilji “obljubljenega ljudstva” na obmocju Kosova, pa ne zelim prevec razglabljat. Politika, denar in se kaj, je sveta vladar.

Hvala Amerika

Kaj je imela Amerika poleg pri tej avtomehanicni garazi in tehnicnih pregledih, mi ni povsem jasno, ji je pa lastnik zelo hvalezen.

P.S.: Mojster, ki je skupaj spravil napis FALMINDERIT AMERIKE, se je malce zmotil, ker bi moralo biti FALEMINDERIT AMERIKE-kot je v naslovu, razen ce je napisano v kaksnem narecju.

 LP

 • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, miks

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Luka  |  30.06.2008 ob 14:30

  Lepo izgleda.

 • 2. mojcas  |  1.07.2008 ob 03:30

  mojcas

  hahaha…jaz ne morem spat in grem prebirat tole…ampak ni pametno, ker american dreams kr ne pridejo in ne pridejo, zdaj pa sploh ne, ker sem se tako nasmejala…

  Želim si, da bi bili vi tam doli manjkrat brez elektrike in da bi ti lahko večkrat kaj napisal :D Sem fan tvojih ‘hudomušnih’ zapisov. :)

  Moja teorija…Kosovski Albanci so zamenjali Ameriko za nebesa…sledi spoznanje, da teh nebes ni… :D

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev