Kaj je novega v Pristini?

30.07.2008

Ker sem v svojih prejsnjih postih ze kar nekolikokrat pisal o smeteh, ki se pojavljajo na skoraj vsakem koraku, se tej temi ne bom izognil niti tokrat.

Torej kaj sem danes zjutraj takoj opazil, ko sem sel v sluzbo po glavni ulici. Prvo moram pojsanit, da ne gre za Mother Theresa street ampak za eno drugo. Gre za neuradno imenovano Police Avenue, drugace pa uradno Rruga Luan Haradinaj (Luan Haradinaj street), ki je  seveda imenovana po bratu Ramusha, kako ocitno :-/.

V Pristini imajo nove smetnjake. In to ne kakrsnekoli. Narejeni so iz kartona in jih lahko srecas skoraj na vsakem koraku. Tiste kovinske velike kontejnerje malokdo uporablja, verjetno jim je pretezko dvigniti pokrov in vanj odvreci majhno smetko, ce jo pa lahko kar na tla spustis, tako neopazno, ali pa to storis kot vecina lokalnega prebivalstva, odvrzes kot da je to nekaj samoumevnega.

image052.jpg

Torej kaj so tukajsnji mestni veljaki (he he, veljaki, verjetno na vec drugih delovnih podrocjih kot pa na podrocju upravljanja z mestom-moje osebno misljenje) zeleli doseci s temi smetnjaki? Nauciti ljudi, da je potrebno le malo truda, da se mesto ne bi vec dusilo v smeteh (tukaj v tem smislu Pristina se vedno ni Neapelj, za kaj drugega pa nisem prevec siguren, ce ga ze ne presega), tistih najmanjsih, papirckih, praznih cigaretnih skatlic in ostalih drobnarijah, ki jih ljudje odmetavajo na tla.

Seveda so pomislili s temi smetnjaki tudi na praznjenje le-teh. Ne praznijo se, temvec naj bi jih enostavno v trenutku, ko bodo polni, pobrali in jih nato odvrgli skupaj z vsebino na smetisce. Smetnjaki so namrec za enkratno uporabo. Se celo na samem smetnjaku je narisano to, da se ga odvrze v kontejner.

Ce bodo ljudje zares sprejeli to domislico in jih priceli uporabljati v “skladu z navodili proizvajalca”, bo to kar velik korak za clovestvo in majhen za njih, menim pa da se bo preko noci zgodilo nekaj, na kar niso racunali, namrec to da bo kaksen okajen mladenic s smetnjakom malo zaigral njemu najljubsi sport. Fusbal.

Pustimo se presenetiti.

  • Share/Bookmark

V kategoriji miks

 

1 komentar Dodaj komentar

  • 1. mojcas  |  31.07.2008 ob 01:12

    mojcas

    Hmmm…kaj pa se zgodi s to prečudovito rečjo, če pada dež? Je vodoodporen? :D

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev