Svetovna finančna kriza se je dotaknila tudi naše družine

15.11.2008

Naša Zala se vedno, ko obiščemo največje nakupovalno središče v Ljubljani, napoti naravnost h konjičku, ki stoji pred prodajalno oblačil svetovno znane švedske verige. Do sedaj smo ji vedno ugodili, da je pri hiši le bil mir in da je lahko moja lepša polovica v miru sama odšla firbcat, kaj se da v omenjeni štacuni dobit.

Požrešen konj

Požrešen konj

Ja to je bilo do včeraj, ko smo se zopet odpravili tjakaj in začudeno ugotovili, da makro in mikroekonomski kazalci inflacije držijo samo v izjavah poznanih ekonomistov iz kakšne univerze ali pa političnih krogov, ne pa v “REAL LIFE”.

Zala se je hotela malce pozabavati na konjičku, pa smo ugotovili, da je nekdo odnesel avtomat, ki ti zamenja 50 €centov kovance v žetone ter jih nato tlačiš potem v režo na lačnem konju. Hmmmm, kaj pa sedaj? Malce pogledamo naokoli avtomatov in ugotovimo, da so se v podjetju DEESIDE INTERNATIONAL d.o.o., ki zagotavlja takšne vrsto zabavo otrokom, spomnili poenostaviti plačilo storitve. Sedaj lahko zabavo plačaš kar z denarjem, brez vmesnega pretvarjanja iz eurotov v žeton in nato plačila, torej en korak manj. A glej ga zlomka, tudi ceno so povišali, verjetno na račun te pogrutavščine. Prej je bilo treba za tisto cca. minuto ježe plačati 0,50€, sedaj je pa cena 1,00 €.

Cena ene ježe, no po njihovo igre

100% povišanje cene. Res je da ta storitev ne spada v ekonomsko košarico, na podlagi katere se izračunava inflacija, vendar kljub temu, da naša Zala pač ne koristi nekaterih izdelkov iz nje (košarice), je  človek in s tem posledično tudi potrošnik, pa čeprav na ramenih svojih staršev.

Kakorkoliže, naša Zala je kljub svojim rosnim 4im letom zadosti brihtna, da se je odločila, da ne bomo zapravili tisti en euro za konja, ter ga bomo potročili na kak bolj pameten način.

Podjetju DEESIDE INTERNATIONAL D.O.O. pa bo ob preštevanju drobiža, ki in ko ga bodo prišli pobirat iz zbiralnika v avtomatu postalo jasno, da je njihova odločitev (decision) vplivala tudi na njihov zaslužek. Al pa smo potrošniki še vedno dovolj neumni, da ne razumemo, koliko je 1 euro proti 50€centom in veselo trošimo prislužen denar. Naša Zala zaenkrat razume, da se da zabavat tudi zastonj. Hvalabogu.

P.S. DEESIDE ni enako kot DECIDE, pa čeprav se pa sliši podobno, ko prebereš besedo. Priznam, da bi se ime podjetja malce smešno slišalo, če bi bilo prevedeno:

 1. DEE STRAN, če prevajamo to kar beremo, in

 2. ODLOČI, pa prevajamo fonetično.

V obeh primerih “very weird”.

LP

 • Share/Bookmark

V kategoriji miks

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. mojcas  |  15.12.2008 ob 21:41

  mojcas

  No veš kaj…čeprav je tale strahec od krize izgovor za marsikaj, pa menda ne bo tudi izgovor za to, da ti ne boš več pisal! :P

 • 2. Krajnc B.  |  20.12.2008 ob 17:54

  Krajnc B.

  Zadnje čase se mi je zgodilo precej stvari in moram zajeti malce večsape, prešteti do deset, da se spravim spet k sebi in si umirim živce. Bom pisal, samo da kriza mojih živcev mine, boli me pa za globalno in ne vem kako kapitalistično krizo. Denar ni pomemben, pomembno je življenje in zdravje…

 • 3. mojcas  |  21.12.2008 ob 23:12

  mojcas

  Upam, da se stvari umirijo in postavijo na prave tirnice. Karkoli že je. Vse dobro ti želim. Je pa res v takih situacijah pomembno samo najpomebnejše.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev