Osemdesetletna kraljica na zrnu graha

26.09.2012

“Nekoč je živela osemdeset let stara kraljica, ki je ponavadi spala na zrnu graha. Srečala je kralja….”

Vir slike: www.prakticanzivot.com

Moja hči je v šoli napisala pravljico, katere zgodba je potekala nekako tako, kot sem zapisal zgoraj. Vsi vemo, da je v resnici bila kraljična in da je srečala kralja, ampak lepo vas prosim, ko prebereš, da je bila stara osemdeset let, nam je vsem jasno, da je morala biti presneto grda nesimpatična, da ni srečala svojega kraljeviča do take spoštljive starosti.

Naša Zala je torej zapisala popolnoma prav. Šlo je za eno staro kraljevo kuro in da je srečala enega, najverjetneje obubožanega kralja, ki je v njej videl doto, kaj več pa ne.

Vendar, kakor tudi zgodba o kraljici, ima tudi zgodba o pravljici, ki jo je zapisala Zala zaplet. Šola in domišljija Zaline učiteljice. Ne vem zakaj, vendar se mi pomalem zdi, da so pedagoški prijemi nekaterih preveč podrejeni nekemu konzervativnemu razmišljanju, usmeritvam, smernicam in podobnemu sranju, ki ga bljuva sistem javnega sektorja na vseh področjih dela, ne samo za šolstvo pristojnega ministrstva, s čimer ustvarja delovno silo, ki deluje kot robot brez gumbana katerem piše: “uporaba zdrave kmečke pameti”.

To, da je gospa učiteljica starejša, mi verjetno ni treba niti omeniti, vendar to, kar si je dovolila, se mi pa zdi ponižujoče do naše Zale.  Bistvo tega zapisa je, da je  učiteljica tovarišica naši Zali enostavno in samovoljno popravila pravljico in ji namesto Zali ljube ostarele kraljice napisala, da je bila to kraljična in da je srečala kraljeviča. Dobro, draga tovarišica, to je vaše razumevanje nečesa, kar ste nekoč prebrali, to pa še ne pomeni, da na svetu oziroma v pravljici ni možno, da obstaja ena stara kraljica, ki spi na tistem posušenem (kakor je najverjetneje tudi ona sama) zrnu graha.

In zdaj vas jaz vprašam: Kaj otrok v tem sistemu ne sme imeti svojih idej? A mora biti vselej tako, kot si zamislimo odrasli?

Tak sistem najverjetne uničuje domišljijo in zatira kakršnekoli ideje in odstopanja od povprečja že v kali. Ampak jaz tega nočem in upam, da tega tudi Zala noče.

Zalo sem pohvalil in ji povedal, da je imela prav, ko je napisala, da sta bila v njeni pravljici kraljica in kralj ter da tovarišica ni imela prav.

Za kazen tovarišici sem danes sem ji (tovarišici namreč) novo kost. Zala je morala za domačo nalogo narediti lepljenko “prehranska veriga”. Pomagal sem ji in sicer smo naredili:

glista < kokoš < človek < ljudožerski tiger.

Čakam poročilo Zale.

Pa lepo pozdravljena pravljična blogosfera! :-)

  • Share/Bookmark

V kategoriji Aktualno, miks

 

2 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. Štajerka  |  27.09.2012 ob 08:56

    Jaz bi tej kuri od učiteljice že povedala svoje! Naj otrok osebnostno raste! Ampak vedno po taki reakciji nastrada otrok,učiteljica ga dobi na piko!

  • 2. Danilo K.  |  3.11.2012 ob 21:50

    Dobro, kaj je zdaj s poročilom iz Zaline šole? So ali niso priznali “indijsko” prehranjevalno verigo?

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev