S kolesom v Izolo

23.06.2013

Kaloričen "lahek" zajtrk (brez kofeina ne gre)

Zmagovalna kombinacija-ogljikovi hidrati in kofein

Skoraj vsako leto se vsaj enkrat spravim s kolesom v Izolo. Moje ženske se spokajo v avtomobil, jaz pa na kolo. Ker so dnevi sedaj že kar pošteno vroči topli, sem se tudi jaz, kakor (kar sem ugotovil spotoma) tudi ostali spravil na pot dokaj dovolj zgodaj, da me ni preveč utrudila dopoldanska vročina. Kljub napovedi, da bo malce pihalo SSW, me to ni prestrašilo, še posebej po zajtrku zmagovalcev :-) . Po nekaj prevoženih kilometrih v življenju sem že spoznal, kako postanejo noge težke, če se napokaš zjutraj kakšnih klobas, pa jajca pa podobnega balasta.  Po nekaj ovinkih lahko samo za kak vogal zapelješ in počepneš, da o vihranju plinske zavese za sabo sploh ne govorimo ;-) .

Pripravljena

Po kratkih pripravah (dva bidona izotoničnega napitka in ena frutabela v zadnji žep) in nabirku vse potrebne krame (števec, mobitel, osebna izkaznica, nekaj evropskega denarja) sem iz kleti potegnil partnerico in ob 06.09 uri krenil na pot. Otroci in ženka so še bili v “krtovi deželi”, ko sem jo že mahnil proti Primorski.

Pripravljen

Pripravljen

Ponavadi začnem pot vedno po Hradeckega cesti, ampak na moje začudenje so jo rvno danes nekaj prekopavali ali pa kaj podobnega, zaradi česar sem moral preko Roške, Prul in Opekarske ulice v Ljubljani do C2C (Ceste dveh cesarjev), da sem se prebil ven iz betonske džungle – najbolj zoprnega dela poti.

Jutranja senca na Tržaški cesti

Pri Gorjancu, ko sem čakal na zeleno luč na semaforju (ja spoštujem prometno signalizacijo…priznam čuden sem),  me je en možakar na kolesu prehitel.  Kasneje na poti proti Vrhniki, sem ga prehitel jaz (ne pustim si prevzeti mesta :-) ), ko pa sem na Vrhniki spet čakal na semaforju, me je znova dohitel, pa sva do Vrhniškega klanca malce poklepetala. On v NG preko Cola in Ajdovščine, jaz pač ne.

Vrhnika, še preden se začne klanec

Po vrhniškem klancu, ki se vleče kot kurja čreva ne vem kaj, sledi betonski del ceste do Logatca, ki te, če se še nisi, prebudi in pretrese, nato pa trenutek odločitve v Kalcah. Levo? Desno? Naravost? Levo itak!!

V Kalcah levo!

Od Kalc preko Grčarevca do Planine vodi lep kos poti ob desnem robu Planinskega polja, kjer se po začetnem blagem in kratkem klancu cesta vseskozi spušča do Planine.

Planinsko polje

Na tem delu poti me je prehitelo ogromno motoristov, ki jih privlačijo Planinske ride.

Planina

Za levim ovinkom naselja, pri turističnem kažipotu za Stari turn in Planinsko jamo, se pričnejo “ride” tudi zame. Ta vzpon je preprosto rečeno čudovit. Ni strm, lepo se vije iz serpentine v serpentino, podlaga nova, gladka, čudovit mir in tišina….dokler ga ne “pripiči” izza ovinka kakšna Yamaha, Suzuki…potem pa spet rožice, metuljčki….

Malce pod vrhom se lahko ozreš nazaj in še zadnjič pogledaš Planinsko polje.

Planinsko polje z vrha rid

Po senčnem gozdu se spustim preko kratkega klanca dol…navzgor..dol (pod Ravbarkomando)…navzgor do Postojne, kjer imam kratek postanek na bencinski črpalki..pa ne za bencin ampak za nabavo hladne pijače, da je ne zmanjka do konca poti.

Pod Ravbarkomando

Postojna

Postojna je drugače en lušten kraj. Klanec navzdol od začetka do konca, seveda če prideš iz smeri Planine ;-) . Na koncu naselja, se prične prav tako lep kos poti in sicer kratki klančki, drevoredi, vseskozi pa malce oddaljen od avtoceste, pod njo nad njo, dokler ne prispeš po Nanos, do Razdrtega, kjer zavije cesta levo, proč od AC.

Konec Postojne in v daljavi Nanos

Skozi gozd se rahlo v klanec vzpneš mimo kamnoloma in separacije, od koder te nato lep položen spust do Senožeč spomni, kako lep je ta šport/rekreacija, če se ti ne mudi in lahko opazuješ naravo ter vse kar pride poleg, npr. en divji zajec jo je tik pred mano pobrisal v gozd…tudi znoj, ki ti polzi preko nosu, tako da ga lahko vseskozi pihaš predse :-) .

Na tem kosu poti sem peljal kar mimo veliko kolesarjev, ki so se posamezno ali pa v manjših skupinah podali na podobno pot: “Živjo, kam gremo? V Koper, na kopanje! V Portorož!”…ipd. Super, ljudje ne čepijo samo v avtomobilih in samo tuhtajo, kako bodo čimprej namočili noge v morje, ampak si ga zaslužijo.

Kolesarji na poti na morje (nekje v ozadju so :-/ )

Ko sem se po Senožečah vzpel mimo gromozanske vetrnice in Vremščice na vrh klančka, sem si ob spustu odprl eno “piksno” Coca-Cole. Kot že enkrat prej sem tudi tokrat naredil neumnost. Ob vožnji navzdol, sem zapeljal čez nekakšen rob ceste in veselica v konzervi se je spenila tako močno, da sem v trenutku dobil sladko-lepljivo fasado po levi nogi, dlani in še pol krmila sem napojil. Ko sem preostanek popil, sem prijel za krmilo in verjetno ga zaradi lepljive tekočine sploh ne bi rabil več držati. Kakorkoli že, bližal sem se še zadnjim kratkim klancem na poti do največjega užitka na celotni poti.

Ob Vremščici

Preko Divače in Kozine do…

Pred Divačo

Vmes sem srečal kar nekaj tekačev, ki so jo v dopoldanski vročini kar veselo mahali v isti smeri.

Tekači

Namenil sem jim nekaj vzpodbudnih klicev “Bravo, dajmo dajmo dajmo, super ste!!”  in jim prilil motivacijo za naslednjih nekaj km, pred mano pa se je odprl pogled na:

Klanec navzdol? Črni Kal :-)

Ko zagledaš ta znak, se ti pošteno zasmeji pri srcu.

Začetek Črno-kalskega klanca

Pogled proti Trstu

Še malo asfalta

Brez partnerice ne gre

Pod mano je ležala tudi vzporedna cesta

Po lepih ovinkih klanca do Cepkov in Rižane se spustim do Dekanov in nato vzporedno ob hitri cesti – koprski obvoznici, po kolesarski stezi do Žusterne, kjer pa se je začel kar malo mučen del poti.  Zaradi vetra-pihalo je kar dobro, so se mi zadnji kilometri kar vlekli v nedogled.

Kolesarska steza v Kopru pred Žusterno

Koper

Čez par minut pa se mi je odprl pogled na Izolo, cilj moje poti.

Izola, ko pripelješ izza ovinka

Desno!!!

Na cilju!

Po 4:33:28 vožnje, s krajšimi postanki sem se lahko osvežil v…27°C toplem morju :-/, ampak nič ne de, vse skupaj je bil en lep dan, lepa pot, družba na poti skratka v paketu kot se šika.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Foto, Potepanja, Zabava, miks, Šport

 

1 komentar Dodaj komentar

  • 1. Štajerka  |  27.06.2013 ob 11:43

    Dolga pot,tudi jaz bi prišla v štirih urah…………s klimo v avtu.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev